top of page

Nyheder

5.7.23

Forberedelserne til Børglums Stemmer er i fuld gang. Dramatiker Simone Isabel Nørgaard skriver endnu engang de smukke tekster, der denne gang skal fortælle historier fra Børglum Kloster i Nordjylland. Instruktør på forestillingen Kasper Jacob Sejersen, har tidligere arbejdet tæt sammen med Simone Isabel Nørgaard og begge glæder dig sig over arbejdet med Børglums Stemmer. Kasper Jacob Sejersen har senest haft succes med den anmelderroste forestilling Udenfor lands lov og ret. Begge kan de i år fejre deres 10-års jubilæum i deres respektive fag. Et stort tillykke skal lyde til dem begge.

Simone Isabel Nørgaard

26.6.23

Baldersbæks Stemmer anno 2023 er afsluttet, og vi har i Grummes Teater nydt ethvert minut i den smukke plantage. Alle 8 forestillinger var udsolgte, og vi har spillet for mere end 1300 veloplagte publikummer. En stor tak skal lyde til alle, der lagde vejen forbi. Blandt publikum har vi også haft besøg af et par anmeldere, der begge kvitterede med 5 flotte stjerner. Thor Kidmose skrev bl.a.: "Jeg er vild med rammerne, sammenfletningen, afviklingen og historierne der formidles. Hver af de seks historier rummer en magisk gnist som forløses af den respektive skuespiller." Vi ser nu frem mod Børglums Stemmer, der har premiere d. 19. august. 

Anja Owe der optræder for en gruppe af publikummer i Baldersbæks Stemmer

31.5.23

Prøverne til Baldersbæks Stemmer er i fuld gang, og skuespillerne mødes jævnligt med instruktør Anna Schulin-Zeuthen. Her arbejder de i fællesskab intensivt med analyse af teksterne, og hvordan de forskellige monologer, og en enkelt dialog, skal iscenesættes. Det er her de smukke tekster for alvor vækkes til live, når skuespillerne finder den helt rigtig levering ift. både krop og stemme. For flere af spillerne bliver det et glædeligt gensyn med deres rolle fra forestillingen i 2021, mens det for andre er en helt ny oplevelse.  

Baldersbæk fællesbillede af skuespillere i kostumer

20.5.23

Fantastisk modtagelse af Børglums Stemmer.

Vi har endelig fået lanceret årets store nyhed, Børglums Stemmer, der tager sit udgangspunkt i mere end 1.000 års historie fra Børglum Kloster i Nordjylland. Sikke en fantastisk modtagelse vi har fået fra publikum, medier og samarbejdspartnere - for det vil vi gerne sige en stor tak. Skuespiller og kunstnerisk leder, Kristian Grumme, har i forbindelse med lanceringen været en tur på Børglum Kloster hvor han sammen med, datter af godsejerparret, Benedicte Rottbøll, lavede et fint indslag til TV2-Nord. 

Laura Bro i kostume

11.5.23

Endelig kan vi løfte sløret for årets helt stor nyhed:

BØRGLUMS STEMMER

Til august skal vi på en rejse ind i mere end 1000 års Danmarkshistorie, der har udspillet sig i Nordjylland på Børglum Kloster. Klosteret har gennem tiderne været besøgt og ejet af en række kendte personligheder, der også i forestillingen får en bærende rolle. Persongalleriet skal spilles af et fantastisk hold af skuespillere. Glæd jer til at opleve Sonja Oppenhagen,

Preben Kristensen, Kristian Halken,

Laura Bro, Marie Reuther og

Kristian Grumme. 

Instruktøren er Kasper Jacob Sejersen, og dramatiker Simone Isabel Nørgaard skriver de spændende tekster. 

Preben Kristensen i kostume

2.5.23

Birgitte Raaberg

Det er glædeligt, at Birgitte Raaberg har lovet at overtage Sonja Oppenhagens rolle i Baldersbæks Stemmer, da Sonja Oppenhagen desværre må trække sig. Birgitte Raaberg er en erfaren og prisvindende skuespillerinde med store roller på mange af landets scener. Sidste år turnerede hun rundt med musicalen She Loves You. Hun blev landskendt i filmen Midt om Natten, hvor hun spillede Susan Himmelblå. Fra TV husker mange hende måske også fra komedieserien Madsen og Co, og senest har man kunnet se hende i Lars von Triers Riget Exodus, hvor hun vendte tilbage i sin rolle fra 1998 som reservelægen Judith. Tag godt imod Birgitte Raaberg, når hun kommer til Baldersbæk. 

Birgitte Raaberg

17.4.23

Ny instruktør

Som noget nyt til denne opsætning af Baldersbæks Stemme, er Anna Schulin-Zeuthen instruktør på forestillingen. Anna har i år, med stor succes, fungeret som genopsætningsinstruktør på Det Kongelige Teaters Amadeus.

Anna har netop været en tur i Baldersbæk med skuespiller og idemand Kristian Grumme. Her har de gået ruten igennem, og Anna er blevet inspireret til, hvordan hun kan sætte sit præg på forestillingen. Med et nyt hold af skuespillere, venter der publikum en ny og spændende oplevelse med udgangspunkt i de oprindelige tekster af Simone Isabel Nørgaard.

Instruktør Anna Schuin-Zeuthen besøger Baldersbæk og inspircerer de stenskulpturer der står ude i plantagen

5.4.2023

Påsken

Påsken står for døren, og den smukke villa i Baldersbæk, stråler i forårssolen. Vi har alle forskellige traditioner i højtiderne. I påsken mødes mange om en dejlig frokost, maler påskeæg eller sender fine kække-breve til venner og familie. På Baldersbæk var der i sin tid lukket ned i påsken, da huset var bygget som sommerbolig. I foråret hjalp skovarbejdere og deres koner til med at gøre villaen klar til sæsonen. Alt skulle vaskes af, tæpper, puder og møbler blev banket, og huset blev kalket både ude og inde.

En smuk forårsdag med visuelt kig gennem alleén ned til Villa Baldersbæk

26.03.2023

 

Foråret er på vej

Foråret er kommet til Baldersbæk, hvor de naturbeskyttede og fredede arealer så småt bliver grønnere efterhånden som solen spreder lys og varme over landskabet. I sin tid fik Holger Petersen Københavns stadsgartner Erik Erstad Jørgensen til at anlægge et fornemt haveanlæg med parterrebede, springvand og pergola med klatreroser. Desværre kunne planterne ikke klare sig i det barske, vestjyske klima og blev derfor skiftet ud hvert forår

Stor sten med navnet Baldersbæk mejslet ind i den.

17.3.23

Anders Bundgaard i Baldersbæk

I årene 1910-1932 opholdt billedhuggeren Anders Bundgaard sig ofte på de store plantageejendomme. Anders Bundgaard er kendt for værkerne Gefionspringvandet, Cimbertyren samt udsmykningen af Christiansborg og Københavns 

Rådhus, men han lavede også en række skulpturer og springvand, som publikum får muligheden for at opleve Baldersbæks Stemmer. Som noget helt unikt kan publikum opleve springvandet "Den harpespillende pige", som ikke er offentlig tilgængeligt. Springvandet gemmer på en helt speciel historie, da Anders Bundgaards datter sad model til udførelsen af dette værk. 

Anja Owe der sidder på kanten af et springvand, klædt i hendes kostume

12.3.2023

Hvad er Baldersbæk?

I tiden frem mod år 1900 anlagde en række velhavende mennesker fra især København flere plantager på den jyske hede - københavnerplantager. I tilslutning til de nyanlagte plantager byggede man smukke landsteder og anlagde skønne naturområder. Grosserer og fabrikant Holger Petersen etablerede Baldersbæk plantage, som er et eksempel på disse landsteder. Holger Petersen var omkring 65 år, da han fik arkitekt Ingemann til at tegne det første

udkast til Villa Baldersbæk. Han byggede ikke huset alene til sig selv. I sit testamente skrev han:

”Det har været mit ønske og mine tanker med denne ejendom, at den efter min død skulle bevares til rekreation og til sommerophold for min familie, og at den skulle være et samlingssted og et bindeled imellem de forskellige medlemmer af familien, så vidt som det altid har været mine bestræbelser at knytte mine slægtninge sammen.” 

Villa Baldersbæk set fra haven

 

1.3.2023

Sonja Oppenhagen

 

Som 9-årig blev Sonja Oppenhagen optaget på Det Kgl. Teaters Balletskole, og man kunne i julen 1964 opleve hende på TV, da hun havde titelpartiet i Den lille pige med svovlstikkerne. Sonja Oppenhagen filmdebuterede allerede i 1965 i Morten Korch-filmen Næsbygaards arving, og efterfølgende fik hun stor succes som storesøsteren Rikke i filmene Min søsters børn. I 1971 blev hun uddannet fra Odense Teaters Elevskole, og derefter har hun spillet på de fleste scener rundt i landet. Sonja Oppenhagen huskes nok især for sin rolle som Vicki Arnesen i Matador, men de seneste år har hun medvirket i TV 2´s populære serie Badehotellet, hvor hun spiller Lydia Vetterstrøm. Sonja Oppenhagen medvirker i spillefilmen Toves værelse, der får premiere sommeren 2023.02.01

Sonja Oppenhagen

27.2.2023

 

Camilla Bendix

Camilla blev uddannet ved Århus Teater i 1994 og debuterede samme år i "Syg ungdom" på Århus Teater. Hun var tilknyttet samme teater indtil 1997. Efterfølgende kom hun til København og har siden spillet på de fleste danske scener rundt i landet. På TV har man kunne opleve Camilla Bendix i TV-serier som Rejseholdet, Hotellet, Sommer og Hvide Sande. Hun har ligeledes medvirket i flere julekalendere som Brødrende Mortensens Jul, Jesus & Josefine, Ludvig & Julemanden. Camilla Bendix modtog en Robertpris for sin medvirken i Broen II. 

Camilla Bendix

23.2.2023

Charlotte Fich

Charlotte er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1989 og har siden spillet et bredt repertoire inden for teatret. Seneste har hun turneret rundt med Det Kongelige Teaters forestilling Fodbold Fodbold Fodbold. På tv fik Charlotte Fich sit helt store folkelige gennembrud i rollen som Ingrid Dahl i DR’s tv-serie Rejseholdet (2000-2003). Hun har medvirket i flere spillefilm, bl.a. Henrik Ruben Genz’ Kinamand og Per Flys Drabet, som hun vandt både en Bodil og en Robert for i kategorien Bedste kvindelige birolle. Charlotte Fich modtog endnu en Bodil for Bedste kvindelige birolle i Ole Bornedals spillefilm Kærlighed på film fra 2007. De seneste år, har man kunne opleve Charlotte Fich i tv-serier som Rita, Broen og Borgen. Til efteråret kan man opleve Charlotte Fich i DR’s nye dramaserie Huset.

Charlotte Fich

20.2.2023

Anja Owe

Anja blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1988. Hun var en del af Grummes Teaters opsætning Augustenborgs Stemmer. Som datter af skuespillerparret Baard Owe og Marie-Louise de Coninck blev hun født ind i skuespillerverdenen, og allerede som seksårig filmdebuterede hun som Oberstens barnebarn i filmen Soldaterkammerater på Bjørnetjeneste, men hun huskes nok af flere som tjenestepigen Jørgine i tv-serien Bryggeren. Anja Owe har spillet på de fleste af de danske teatre samt turneret i udlandet. Senest har man kunnet opleve Anja Owe i filmen Lykke-Per. Anja Owe er i øjeblikket aktuel med monologen Mine forældres Ting på Teater Sorte Hest i København.

Anja Owe

17.2.2023

Henrik Koefoed

Henrik blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1980. Han var en del af Grummes Teater i forestillingen Augustenborgs Stemmer. I flere omgange har han været medlem af Det Kongelige Teaters skuespillerensemble med markante roller. Senest med hovedrollen i Det Kongelige Teaters opsætning af Amadeus. På Folketeatret har Henrik Koefoed bl.a. spillet titelrollerne i Den Stundesløse og Den politiske kandestøber. På tv har Henrik Koefoed bl.a. medvirket i tv-serierne Edderkoppen, Rejseholdet, 1864, og senest julekalenderen Tinka og Sjælenes Spejl. Henrik Koefoed er et fast medlem af logen Ørkenens Sønner, hvor hans rolle hedder Yassifir Diserfem. Derudover har han lagt talestemmer til utallige tegnefilm heriblandt Timon fra Løvernes Konge. 

Henrik Koefoed

8.2.2023

Kristian Grumme

Kristian Grumme blev uddannet skuespiller fra Københavns Film & Teaterskole i 2016, og efter endt uddannelse blev han ensembleskuespiller i teaterkompagniet Partner in Crime, der har spillet ungdomsforestillinger rundt i landet. På tv har Kristian Grumme medvirket i tv-serierne Kriger, Badehotellet og Historien om Danmark og snart er han aktuel i dokudramaet Store danske Kunstnere. Kristian Grumme stiftede Grummes Teater og er idé- og ophavsmand til konceptet med vandreforestillinger i historiske omgivelser med Baldersbæks Stemmer i 2021 og Augustenborgs Stemmer i 2022. Han stod ligeledes bag den anmelderroste forestilling Dynastiet i Århus i 2022. 

Kristian Grumme

5.2.2023

Malene Beltoft Olsen

Malene er uddannet fra Københavns Film & Teaterskole i 2010. På film debuterede hun i Spies og Glistrup, men hun markerede sig for alvor, som hovedrollen Inger, i den prisvindende og Oscarnominerede kortfilm Silent Nights i 2016. På tv har man kunnet opleve Malene Beltoft Olsen i tv-serierne Værelse til leje, Ulven Kommer, Kriger, Den som dræber, Rytteriet m.fl. Derudover har Malene Beltoft Olsen spillet på flere københavnske scener. Senest har Malene Beltoft Olsen medvirket i Ole Bornedals film I skyggen af mit øje, som omhandler fejlbombningen af Den Franske Skole i 1945, der havde premiere i oktober 2021.

Malene Beltoft Olsen

Pressemeddelelser

1.2.2023

 

Dramatiker Simone Isabel Nørgaard

Simone dykkede ned i historierne om Baldersbæk og forfattede derefter seks fortællinger til stedet. Hun blev uddannet dramatiker fra Aarhus Teaters dramatikeruddannelse i 2013. Efterfølgende har hun skrevet flere stykker, der har spillet i både ind- og udland. I 2019 modtog Simone Isabel Nørgaard en Reumert som Årets Dramatiker for sin forestilling Jordens indre.

Simone Isabel Nørgaard

23.1.2023

Publikumssuccesen Baldersbæks stemmer vender tilbage.

Grummes Teater glæder sig atter en gang at præsentere vandreteater i Baldersbæk. Vandrer man på den naturskønne kyst til kyst sti, kommer man på et tidspunkt til en stor hvidkalket villa omgivet af skulpturer, springvand og søer. Stedet er Baldersbæk, der vidner om 1900-tallets initiativrige københavnere, der i sin tid rettede blikket mod den jyske hede, som de ønskede at opdyrke. Disse smukke landsteder blev benævnt københavnerplantager og fungerede som destination, når københavnerne skulle feriere med deres familier uden for hovedstadens pulserende liv. Her blev de opvartet af stuepigerne i hovedhuset, og i parkanlægget kunne de nyde en spadseretur i det smukke landskab med skulpturer og springvand i haven. 

Grummes Teater inviterer til vandreteater i Baldersbæk, så publikum nu får muligheden for at gå i disse fodspor. Oplev seks fortællinger, der fletter sig sammen om dette forunderlige steds historie. For hvad får man at vide, når en voksen kvinde fortæller om sine oplevelser som sommergæst på stedet i sin barndom? Hvad tænker bondepigen, der pludselig får job som stuepige, når hun oplever den ubegribelige rigdom og velstand, der ruller hen over heden og ind på det nyopførte sommerpalæ? Og hvorfor er Holger Petersens knap ikke lukket på statuen af den berømte billedhugger Anders Bundgaard? Det er nogle af de historier, publikum kan glæde sig til at opleve i Baldersbæks stemmer. 

Anja Owe der sidder på kanten af et springvand, klædt i hendes kostume

Pressemeddelelser

bottom of page